Hornozemplínske folklórne slávnosti 2018

Matúš Bartko  |  31 Aug 2018
Hornozemplínske folklórne slávnosti 2018 – FS Lipovec

Posledný augustový víkend sa vo Vranove niesol v duchu Hornozemplínskych folklórnych slávností. 49. ročník tohto obľúbeného podujatia sa však netešil priazni počasia – kvôli nízkym teplotám a neutíchajúcemu dažďu boli slávnosti presunuté do estrádnej sály Mestského domu kultúry.

V nabitom programe, ktorý sa niesol v duchu osláv práce, žatvy a dožiniek, sme sa predstavili tancami Neznámy čardáš a Ceperky, krucena a čardáš z Raslavíc. Členovia Folklórneho súboru Lipovec sa pred galaprogramom taktiež zúčastňovali spoločných nácvikov s ostatnými súbormi, a tak sa okrem týchto tancov ukázali v dobrom svetle aj počas spoločných častí programu. Dievčatá zažiarili pri Jánskych spevoch a chlapci, alebo lepšie povedané chlapi, sa bravúrne predviedli pri vzorne naštudovaných čapášoch podľa uja Šaffu.

 Slávnosti aj po roku poukázali na potrebu spájať jednotlivé kolektívy z regiónu. Aj napriek tomu, že mnohí z nás patria do rôznych folklórnych súborov, či skupín, cieľ máme všetci spoločný – zachovať tradície našich predkov – uctiť si pracovité ruky našich starých otcov a láskavosť našich starých mám.